Gmina Wojaszówka od wielu lat zachęca do kultywowania tradycji pieczenia domowego chleba. Sprzyjać będą ku temu zbliżające się długie zimowe wieczory spędzane w gronie rodzinnym, które można wykorzystać piekąc własny bochenek. Domowy, pachnący, zdrowy chleb nie wymaga wiele czasu i wysiłku, ale ważne jest, aby mieć sprawdzony przepis.
Gmina Wojaszówka w nawiązaniu do corocznej akcji „Zimowe chlebowe wieczory”, zorganizowała warsztaty pieczenia chleba pod kierunkiem Wójta Gminy Wojaszówka pn.: „Chlebowe inspiracje – jarmark smakowy Gminy Wojaszówka” – było to dwudniowe wydarzenie którego motywem przewodnim był chleb, w różnych jego odmianach i smakach. Jarmark rozpoczął się w sobotni poranek od warsztatów pieczenia chleba, które w dworze w Ustrobnej prowadził wójt gminy Sławomir Stefański wraz z gospodyniami z Koła Gospodyń Wiejskich z Ustrobnej. Pieczone chleby powstały z kilku sprawdzonych przepisów – oraz z sprawdzonego przepisu wójta.

DOMOWY CHLEB WEDŁUG PRZEPISU WÓJTA
Wójt Sławomir Stefański podaje swój sprawdzony przez lata przepis oraz zachęca do jego wypróbowania. Przygotowanie chleba według tego przepisu można podzielić na IV etapy. Czas przygotowania to 4-5 godzin. Żeby było ekonomicznie przepis przewiduje jednorazowe upieczenie 3 bochenków w piekarniku (3 brytfanki „keksówki”).
I. ETAP:
W 1/2 szklanki ciepłego mleka, posłodzonego 2 płaskimi łyżkami cukru rozpuszczamy 15-17 dag drożdży i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce (pamiętajmy o dobraniu wysokiego naczynia do wyrośnięcia drożdży).
Do drugiego naczynia (min. 20 litrów) wsypujemy następujące składniki:
20-30 dag słonecznika (łuskanego),
20-30 dag pestek z dyni (łuskanych),
25-30 dag płatków owsianych,
2-5 dag kminku,
2 płaskie łyżki soli.
Powyższe składniki mieszamy i zalewamy 1 litrem przegotowanego mleka i 1 litrem przegotowanej wody. Pozostawiamy aby ziarna napęczniały.
II. ETAP:
Wyrośnięte drożdże (po około 30 minutach) łączymy z namoczonymi ziarnami i odstawiamy na ok. 10-20 minut w ciepłe miejsce (uwaga żeby nie były zbyt gorące, bo można zwarzyć drożdże). Zaczyn należy otulić kocem lub pierzyną.
III. ETAP:
Kolejny etap jest bardzo przyjemny, bo można usiąść przed telewizorem i przy ulubionym serialu poczekać, aż zaczyn wyrośnie. W międzyczasie przesiewamy mąkę 50 pszenną – od 2 do 2,5 kg oraz mąkę żytnią – od 20 do 50 dag (najlepiej, aby mąka pochodziła z lokalnego młyna). Najpierw do zaczynu dodajemy stopniowo mąkę pszenną i miesimy. Następnie dodajemy mąkę żytnią i dalej miesimy ciasto minimum pół godziny, do momentu, aż ciasto zacznie „odchodzić od ręki”. Jeśli ktoś ma więcej czasu i siły może zarabiać ciasto do godziny czasu. Zarobione ciasto stawiamy na piecu, przy kaloryferze albo pod pierzyną. Pozostawiamy go na czas od 30 minut do 1 godziny. W tym czasie nie wolno tupać, robić przeciągów oraz kłócić się, bo ciasto nie wyrośnie.
IV. ETAP:
„Keksówki” nacieramy margaryną, smalcem lub masłem i posypujemy płatkami owsianymi lub makiem. Dzięki temu bochenki po upieczeniu ładnie odchodzą od brytfanki.
Piekarnik ustawiamy na 200°C. Przekładamy wyrośnięte ciasto do brytfanek i umieszczamy w piekarniku. Nie czekamy aż piekarnik osiągnie 200°C, ponieważ najlepiej gdy temperatura w piekarniku wzrasta już z chlebem w środku. Pieczemy 1 godzinę i 10 minut. W piekarniku elektrycznym pieczemy 40 minut ( podgrzewanie dolne i górne), a po 40 minutach tylko podgrzewanie dolne do osiągnięcia w sumie czasu 1 godziny i 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik. Chleb można zostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze na pół godziny i gotowe. Wyciągamy i kosztujemy. Smacznego!
Kilkugodzinne wielopokoleniowe spotkanie zaowocowało wyśmienitym efektem – pięknymi bochenkami chleba oraz różnorodnych wypieków – bułek, ciasteczek czy proziaków, a zapach świeżo pieczonego chleba zachęcał do smakowania wypieków.
Dwudniowa impreza „Chlebowe inspiracje – jarmark smakowy Gminy Wojaszówka” została zorganizowana dzięki wsparciu Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Europa inwestująca w obszary wiejskie. Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.2 „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” objętego PROW na lata 2014-2020.
Tekst i Fot. Gmina Wojaszówka
Zrealizowano we współpracy z gm. Wojaszówka