W ogólnopolskich mediach głośno jest o “groźnej bakterii na Podkarpaciu”. Trzeba jednak uspokoić, że bakteria powodująca zakażenia w rejonie Rzeszowa wymaga bardzo specyficznego środowiska do rozwoju. Brak zachowania środków ostrożności i higieny może faktycznie narazić nas na niebezpieczeństwo.
Legionella, czyli “choroba legionistów”, zyskała swoją nazwę w lipcu 1976 r., kiedy wśród osób uczestniczących w zjeździe weteranów wojennych Legionu Amerykańskiego w hotelu Bellevue-Stratford w Filadelfii wybuchło zapalenie płuc. Media nadały temu niezwykłemu zakażeniu nazwę “choroby legionistów”. Bakterie będące przyczyną zachorowań zostały wyizolowane i zidentyfikowane w 1977 roku.
Okazuje się, że te bakterie żyją blisko nas i czują się dobrze w instalacjach służących do naszej wygody. Źródłem zakażenia pałeczkami Legionella w obiektach mogą być: instalacje ciepłej wody (dlatego dodaje się do niej środki dezynfekujące), instalacje klimatyzacyjne (dlatego tak ważne jest dbanie o dezynfekcję klimatyzacji), ale także nawilżacze powietrza, baseny, sitka prysznicowe, zawory czerpalne, wieże chłodnicze, myjnie, turbiny dentystyczne, urządzenia do wspomagania oddychania, dializatory itp. W skrócie: tam gdzie jest ciepło i wilgotno, bo bakterii sprzyja temperatura w zakresie 25-45 °C (optymalna temperatura do ich rozwoju wynosi 38 °C). Latem, źródłem zakażeń mogą być np. fontanny, gdzie w ciepłe dni może dojść do szybkiego rozwoju bakterii.
Obecnie głośne są liczne zakażenia tą bakterią w Rzeszowie i okolicach. Cały czas trwa dochodzenie epidemiologiczne w celu ustalenia źródła zakażenia, a także inne działania przeciwepidemiczne, w tym kontrole i pobór wody do badań laboratoryjnych, ponieważ jednym z potencjalnych źródeł zakażeń jest sieć wodociągowa.
W związku z zaistniałą sytuacją zwróciliśmy się do krośnieńskich wodociągów z zapytaniem o podjęte środki ostrożności. Otrzymaliśmy odpowiedź od Krośnieńskiego Holdingu Komunalnego:
“Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi badanie wody ciepłej pod kątem zawartości bakterii Legionella jest obowiązkowe. Nadzór nad tymi badaniami sprawuje lokalny dla miejsca oddział sanepidu. W przypadku wody produkowanej i dystrybuowanej przez Krośnieński Holding Komunalny jest to sanepid w Krośnie, który pobiera próbki wody i przesyła je do laboratorium sanepidu w Rzeszowie.
Zarząd Krośnieńskiego Holdingu Komunalnego i kierownictwo Wodociągów Krośnieńskich stale monitoruje jakość produkowanej wody, a od momentu pojawienia się pierwszych informacji o wystąpieniu na Podkarpaciu przypadków zakażenia bakterią Legionella pneumophila dodatkowo wzmocniono kontrolę nad ujęciami wody oraz procesem produkcji i dystrybucji wody.
Spółka jest w stałym kontakcie z krośnieńskim sanepidem i dokłada wszelkich starań, aby woda, która trafia do odbiorców była odpowiednio zdezynfekowana i była bezpieczna pod względem fizykochemicznym oraz bakteriologicznym”.
KHK/red.