Superżywność- cudze chwalicie, swego nie znacie. Cz. 1

Buraczane kluski śląskie z dodatkiem pesto z czosnku niedzwiedziego

W ostatnich latach widoczne jest zainteresowanie zdrowym stylem życia, dietami i produktami egzotycznymi, którym przypisuje się cudownego właściwości. Mowa oczywiście o popularnych superfoods. Często każdy produkt, który jest jadalny i niespotykany umieszczany jest na półkach ze zdrową żywnością bez konkretnego powodu. Czym tak naprawdę jest superżywność, czy warta jest swojej ceny?

Mianem superfoods określa się naturalne, nieprzetworzone produkty spożywcze o wysokiej wartości odżywczej, szczególnie korzystnych dla zdrowia i samopoczucia człowieka. W sklepach coraz częściej można znaleźć jagody goji, nasiona chia, spirulinę czy też sok z noni, jednak ich cena odstrasza i nie pozwala na wprowadzenie do codziennej diety. Egzotyczne produkty są modne i bardzo popularne w dzisiejszym świecie, jednak według mnie nie są niezbędne w menu. Nie musimy nadwyrężać portfela by móc prowadzić zdrowy tryb życia. Dlatego jeśli nie jesteś blogerem modowym, skorzystaj z polskiej superżywności o wyjątkowych właściwościach. Nasze rodzime produkty są bogata w składniki odżywcze, nie muszą przebyć długiej drogi do sklepów i dzięki temu zachowują więcej cennych witamin. Polskich produktów zasługujących na miano „superfoods” jest bardzo dużo, dlatego wybrałam moje ulubione, o których chciałabym napisać słów kilka. 

A jak aronia

Pierwszą bohaterką jest niedoceniana aronia. Zamiast kupować owoce acai, postaw na polski odpowiednik, który charakteryzuje się największą spośród surowców roślinnych zawartością antocyjanów i innych polifenoli (ponad 2000 mg/100g). W owocach aronii znajdziemy witaminy takie jak C, B2, B6, E, PP, P, a także składniki mineralne molibden, mangan, miedź, jod, bor czy kobalt. Aronia dawniej była traktowana jakoś żywność konwencjonalna, jednak po odkryciu jej właściwości prozdrowotnych zaczęto interesować się wpływem tego produktu na zdrowie. Dzięki polifenolom wykazuje aktywność przeciwnowotworową, a także zmniejsza ryzyko występowania chorób układu krążenia. Dobra wiadomość również dla osób chorych na cukrzycę, według badań, spożywanie soku z aronii przez pacjentów z cukrzycą insulinoniezależną, przyczynia się do zmniejszenia glukozy na czczo. Krzew aronii jest odporny na wiosenne przymrozki oraz szkodniki, dlatego nie wymaga stosowania oprysków. Niestety dużą wadą tych niepozornych owoców jest ich cierpki smak, za który jedni je kochają, a inni nie mogą przełknąć, dlatego najczęściej produkty na bazie aronii są mocno dosładzane. Rozwiązaniem są koktajle z dodatkiem innych owoców lub warzyw.

B jak burak

Królem roślin okopowych, którego umieszczam na liście superżywności jest burak. Warzywo o niezliczonych możliwościach kulinarnych. Można wykorzystać je na śniadanie, obiad, kolację a nawet deser. Świetnie sprawdza się również jako naturalny barwnik spożywczy. Jednak to nie jego zalety kulinarne sprawiają, że należy do grona superfoods. Warto pomyśleć nad wprowadzeniem go do swojej diety, gdyż za sprawą potasu reguluje ciśnienie krwi, zawiera magnez, fosfor, żelazo, wapń, a także kwas foliowy, który jest szczególnie ważny u kobiet planujących dziecko. Dzięki obecności witaminy C, chroni organizm przed chorobami układu krążeniowego. Buraki zawierają również betacyjaniny, związki potencjalnie chroniące przed nowotworami. Jeśli przeczytałeś poprzedni artykuł na temat etykiet i stosujesz tę wiedzę podczas zakupów, to mogłeś zauważyć na niektórych produktach widnieje informacja, iż zawierają w składzie betaninę. Jest pozyskiwana z buraków i oznaczana jako E162. Z właściwości buraków mogą skorzystać również uczniowie i studenci, gdyż okazuje się, że azotany obecne w warzywie w kontakcie z bakteriami znajdującymi się na języku ulegają redukcji do azotynów, a następnie przemianom do tlenku azoty, ten zaś z kolei nie tylko obniża ciśnienie krwi, ale również wpływa na dotlenienie mózgu. To nie koniec, buraki znajdują również zastosowanie u osób aktywnych fizycznie. Wspomniany wcześniej tlenek azotu poprawia wydolność tlenową. Przygotowując się na trening zabierz ze sobą sok z buraka, dotyczy to w szczególności zawodników dyscyplin sportów wytrzymałościowych. Podsumowując, jeśli masz problemy z nadciśnieniem, anemią, pamięcią, chorobami układu krążenia, planujesz ciążę w najbliższym czasie lub uprawiasz sport, włącz do swojej diety buraki.

Aronia i burak to pierwsze dwa produkty z mojej listy superfoods, kolejnych możecie spodziewać się w następnym numerze Krosnosfery. Pamiętajcie, że nawet najdroższe i najbardziej wyszukane produkty nie zapewnią zdrowia i wymarzonej sylwetki. Należy postawić na odpowiednio zbilansowane żywienie i aktywność fizyczną. W zdrowiu nie ma drogi na skróty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Skip to content